Konstruktion i stål til forstærkning af skulptur

Opgave

3d konstruktion af stål forstærkning til kunstværk i genbrugs mursten.

Skulptur af Birgitte Ejdrup Kristensen, muret op af verdensbedstemurer.dk ved stationen i Ikast.

Mit bidrag

3d konstruktion af stålkonstruktion efter beregninger fra Ingeniørfirmaet Niras og fra Birgitte Ejdrup Kristensens assistents 3d skitser.

Tegningsmateriale til at producere stålet efter og definere overfladebehandling.

Tegningsmateriale til at verdensbedstemurer.dk kunne opstille stålet og støbe det i fundament.

Birgitte Ejdrup Kristensen

KUNSTPAKHUSET

Ikast/Brande Kommune

Statens Kunstfond

Birgitte Ejdrup Kristensens værk “SAMFUND” ved stationen i Ikast.

Ved stationen i Ikast har billedkunstner Birgitte Ejdrup Kristensen skabt en tre meter høj og fireogtyve meter lang skulptur bygget i genbrugsmursten. Skulpturen består af syv bogstaver, som former ordet samfund.

Borgere har doneret murstenene.

Borgere fra Ikast har doneret murstenene, der stammer bl.a. fra det gamle rådhus, den tidligere præstegård, en industriskorsten og Ikast gamle kirkes tårn fra 1400-tallet. I skulpturen indgår også sten fra parcelhuse, carporte, ombygninger og tiloversblevne sten, som ingen længere ved, hvor stammer fra. Der er hjemmelavede mursten, ubrændte mursten, munkesten og mursten med indhuggede initialer.

Hver enkel donation har fået indgraveret et nummer, og man kan således gå på opdagelse i selve skulpturen, og se, om man kan finde netop den sten, man selv har doneret, (eller måske stenen fra teglværket, som var skyllet op på bredden ved Limfjorden). En oversigt over de donerede mursten kan findes på hjemmesiden https://mursten.weebly.com. Det er desuden muligt at følge processen på FB-siden: https://www.facebook.com/Samfund-En-skulptur-af-Birgitte-Ejdrup-Kristensen-118235010018830

Inspiration til mønstrene i murværket.

Mønstret i murværkets forbandt er dels inspireret af det klassicistiske mønstermurværk, men refererer også til opblomstringen af tekstilindustrien på egnen i 1960’erne og de mange tyrkiske gæstearbejdere, som i den forbindelse flyttede til egnen. Hvert bogstav er muret i sit eget forbandt og mønster, så de syv bogstaver fremstår med forskellige karakterer. F.eks. kan mønstret i bogstavet f i skulpturen minde om en islandsk sweater med rullekrave.

Historien bag.

Skulpturen rummer i kraft af alle de forskellige sten et væld af historier, som fletter sig ud og ind imellem hinanden og tilsammen manifesterer en fortælling om fællesskab, forskellighed og konstant forandring. Hver mursten bærer et vidnesbyrd om en samfundsforandring. De har alle tidligere indgået i bygninger, hvis funktioner ikke længere efterspørges i samfundet, og derfor er de blevet tilovers. Som f.eks. de mange tekstilfabrikker, som skød op i området efter Anden Verdenskrig, og hvor størstedelen af produktionen i dag er rykket til udlandet. Eller stenene fra det gamle rådhus i Brande, som blev tilovers, da de to kommuner Ikast og Brande blev sammenlagt.

Udgangspunktet for at skabe skulpturen.

Det oprindelige udgangspunkt for at skabe en ny en murstensskulptur i Ikast var, at Per Kirkebys første offentlige murstensskulptur ”Huset i Ikast” skabt i 1973, to år før kunstneren bag samfund blev født, står opstillet i et parcelhuskvarter i Ikast. Men hvor Per Kirkebys særkende er de røde maskinfremstillede mursten, bliver skulpturen samfund nærværende i kraft af de forskelligartede genbrugsmursten, deres æstetisk og de historier lokalbefolkningen selv bringer ind i værket.

Skulpturen minder os om, at samfund eksisterer og opfordrer den forbipasserende til at tænke over, hvad ordet samfund egentlig betyder for dig?

Realisering af værket.

Værket er initieret af KUNSTPAKHUSET, opført af Ikast-Brande Kommune og Statens Kunstfond og udført af ’Verdens Bedste Murer’, Nicolai Asmussen i et tæt samarbejde med kunstneren.

 

Jeg kan hjælpe dig med prototype fremstilling.

Om det er store eller små opgaver du skal finde en løsning på, så er du velkommen til at ringe 41266709 for en uforpligtende snak om det.