Opgave

Et opretstående T5 lysstofrørsarmatur til montering i værn. Jeg fik under min ansættelse hos arkitektfirmaet Arkitema, til opgave af min kollega arkitekt Jens Åberg, at designe og konstruere et armatur til renoveringen af Riddersborgparken.

Mit bidrag

Design og Konstruktion af armaturet i samarbejde med  arkitekten på renoverings projektet, samt fremstilling af produktionsgrundlag til Zarp Danmark som producerer det for Lightmakers. Armaturet er, som det ses, også brugt i byggeriet på Sluseholmen.

Sluseholmen i København

T5 Armatur

Ergonomi for øjnene

Armaturet tegnede jeg oprindeligt til at sidde i værn ( gelændere ) i Riddersborgparken, derfor det oprette design. Det var et vigtigt krav at armaturet ikke måtte blænde, eller lyse ind af vinduerne på bygningerne, hvor armaturerne er placeret på indesiden af gangarealer der er sat udenpå de renoverede facader.

PH inspiration

Poul Henningsens princip om at man ikke skal kunne se lyskilden direkte, for at undgå blænding, har jeg også brugt i dette armatur, selvom det er på bekostning af at der kommer mindre lys ud af armaturet, end hvis der ikke var et gitter foran. Armaturet lyser dog rigeligt.

Min opgave

Jeg fik under min ansættelse hos arkitektfirmaet Arkitema, til opgave af min kollega Jens Åberg, fra afdelingen i København, at designe et armatur til renoveringen af byggeriet Riddersborgparken på sydsjælland. Armaturet er forhandlet af Lightmakers og produceret til dem af Zarp Danmark.

Armaturdesign med Lightmakers

Armaturet er belyst af T5 lysstofrør, på daværende tidspunkt var LED ikke så udbredt, som de er nu. Jeg har lagt stor vægt på at der ikke opstår blænding når man ser på armaturet i mørke, både af hensyn til forbipasserende men også til de lejligheder der har udsigt til armaturerne.

Prototype af armatur