Elforsk – PSO Projekt 341-043

I et samarbejde mellem Designskolen Kolding, DTU Fotonik, Roskilde Universitets Center, Energistyrelsen at udforske mulighederne for anvendelse af optiske solkollektorer, til at bringe lys ind i byggerier og sprede det ud gennem armaturer eller kunstneriske eller terapeutiske armaturer.

Mit bidrag

Sammen med Tekstildesigner Helle Trolle og Tekstildesigner PHD Vibeke Risberg at researche eksperimentere og designe og konstruere armaturer til projektet. Herudover assistere mine kollegaer med den tekniske udformning af deres del af projektet og konstruere udstillings genstandene.

Vi indfangede solstråler, og sendte dem ud af armaturer indendørs, via optiske fibre

Klik på billedet for at læse rapporten

Starten på det hele

Araceli Bjarklev som var igang med sin PHD afhandling på Roskilde Universitets Center, omkring indfangning af sollys, og spredning af det via optiske fibre og armaturer indendørs, havde sendt en ansøgning til ELFORSK om Hybridfiber belysning rettet mod et mindre økologisk fodaftryk. Araceli mødte Vibeke Risberg fra Designskolen Kolding, som bragte Helle Trolle og mig ind i projektet, som udviklede sig til 2 projekter over en toårig periode.

Det økonomiske aspekt

Prisen på installering af de optiske kollektorer var høj, så vi kom til det resultat, at den skulle reduceres, f eks. ved at udvikle nye og billigere kollektorer. Det lykkedes os at fremstille armaturer i 2 kategorier, som vi kaldte belysning og terapeutisk eller kunstnerisk belysning. For at belysning af byggerier skulle kunne konkurrere med eks. LED belysning skulle kollektorerne kunne anskaffes billigere. Vi vurderede at den kunstneriske eller terapeutiske del af belysning potentielt skulle kunne være dyrere. Da anskaffelsen ville være af sundhedsmæssige eller kunstneriske årsager.

Helle Trolles smukke forsøg med tekstil, vævet af lysfibre og andre materialer.

Folder

Du kan få et hurtigt overblik over projektet i denne folder fra Dansk Energi

Eksperimenter

Her kan du se billeder af eksperimenter og personer der var med til at komme frem til slutresultatet.

Hybridfiberbelysning rettet mod et mindre økologisk fodtryk

Her ser du en lille film om projektet og resultatet. Der er ikke længere monteret en optisk solkollektor på Designskolens tag. Paranses solkollektorer har den sørgelige fejl at linserne falder af i frostvejr. Jeg har kollektoren hængende og cirka halvdelen af linserne ligger i bunden på enheden. Men vores armaturer kan monteres med andre solkollektorer, og Parans har også lavet en ny model, som de har haft store udfordringer med, fordi den smelter fibrene, da deres infrarøde filtre ikke var gode nok. Det fandt vi ud af i projekt 2, hvor vi endnu ikke havde haft problemer med den her viste kollektor.

Omtale

Projektet er omtalt i publikationen fra Kulturministeriet om vidensgrundlaget på de videregående uddannelser på side 36. Og min kollega Helle Trolles foto, af nogen af vores forsøg, blev brugt til cover billede.

Undervisningsforløb

En del af projektet var at undervise studerende på Designskolen Kolding, fagområdet for Industrielt samt Tekstil Design, i vores research resultater og Designe og fremstille en udstilling af armaturer til brugerundersøgelser udført af Araceli Bjarklev på Roskilde Universitetscenter, her kan du se eksempler fra forløbet.

Dansk Energi

Her er en planche fra Dansk Energi og elforsk om projektet.

Prototype fremstilling