Opgave

Produktdesign og produktudvikling i samarbejde med chefforsker Hanne Maribo og dyrlæge Lotte Skade fra Seges samt Agrobiolog Phd. Rikke Thomsen fra Udviklingscenter for frilandsdyr om  at udvikle et fikstur til behandling af smågrise i konventionelle og frilandsbrug.

Fiksturet skulle kunne fastholde smågrisene så skånsomt som muligt, ved bedøvelse og andre injektioner, samt ved kastration af hangrise.

Mit bidrag

Produktdesign og produktudvikling, research og interview af brugere, samt udvikling og konstruktion af en række prototyper og løbende evaluering af deres funktion sammen med Rikke Thomsen og Lotte Skade.

Design, konstruktion, fremstilling af grafik, hjemmeside, klistermærker og opsætning af brugermanual og prototypefremstilling samt 0 serie, af det endelige produkt.

English version 

  Produktdesign og produktudvikling.

Produktdesign og produktudvikling i samarbejde med chefforsker Hanne Maribo og dyrlæge Lotte Skade fra Seges samt Rikke Thomsen Agrobiolog Phd. fra Center for frilandsdyr.

Vi har udviklet dette produkt der skal forbedre forholdene for grise og landmænd, i forbindelse med den nye regel om lokalbedøvelse af smågrisene før kastration.

Hvorfor kastrerer man hangrise ?

Hvis grisen ikke kastreres risikerer man at kødet har ornelugt og en smag vi ikke kan lide i Danmark.

Så den traditionelle jul med steg og and, ville blive en kedelig oplevelse for mange, og det kan man ikke bygge en forretning på.

Nu skal grisene bedøves inden indgrebet.

Grise må ifølge gældende dansk lovgivning, kastreres med brug af lokalbedøvelse og smertelindring i grisens 2 – 7. levedøgn.

I generationer har man kastreret grise uden bedøvelse, med den kendte kastrationskniv, en lille sort buet foldekniv som bonden havde i lommen. I senere tid har man brugt skalpeller og skarpe kastrationstænger og effektiviseret processen.

Men nu skal grisene bedøves inden kastrationen foretages. De injiceres i testiklerne med bedøvelse, og der skal gå 5 minutter inden kastrationen kan foretages, for det er tiden det tager før man kan være sikker på at bedøvelsen har sin virkning. 

 

Traditionelt at holde grisen mellem benene.

Dygtige landmænd og østeuropæiske medarbejdere holder ofte grisen mellem deres ben under indgrebet, både ved injektioner af forskellige slags og ved selve kastreringen.

Det sker fra tid til anden at man skærer sig eller stikker sig selv i låret, med sygdomsforløb til følge.

Skånsomt men hurtigt og effektivt.

Seges og udviklingscenter for frilandsdyr, ville gerne gøre processen sikrere for landmanden og mere dyrevenlig.

Det mest brugte fikstur på det danske marked klemmer de større grise og holder nakken på dem strakt ud i en unaturlig stilling, hvilket ikke får dem til at skrige mindre.

Efter mange tests og prototyper er vi kommet frem til et fikstur som grisen ligger godt i. Den ligger ikke på rygsøjlen, men støttes på kroppen. og fiksturet passer til både store og små, op til 7 døgn gamle grise.

Tidlige tests med et fikstur, der var lavet af gummi, hvor grisen lå som mellem to sider i en bog, viste os, at når grisen ligger på ryggen vil den gerne bøje hovedet opad, det kan den i dette produkt. Vi har forsøgt at holde så blidt som muligt på grisen, i et forsøg på at undgå at fremprovokere navlebrok.

Et andet argument for at anvende fiksturet er at det er hurtigt at betjene, hvilket er vigtig når man skal have grise ud og i flere gange, på grund af ventetiden på bedøvelsens virkning.

Selve injiceringen i testiklerne skal foregå i en bestemt vinkel, denne vinkel er også lettere at få perfekt, når grisene ligger på samme måde, hver gang.

Let at adskille for rengøring.

Den daglige rengøring af produktet der ofte er spændt fast på en vogn eller lignende, er rigtigt vigtig.

Vi har gjort det muligt at adskille det i 2 hoveddele med et enkelt greb, så kan man komme ind i alle kroge ved rengøringen.

Test af produktet.

Elastikken har i tests holdt til ca. 10000 behandlinger uden at være slidt.

Det har vist sig at det er lettere at lægge grisene i og tage dem ud en ved det traditionelle fikstur, der oftest bruges.

Grisene ligger bedre og har ikke let ved at rulle sig rundt ved ilægning og udtagning,

Du kan se det i videoen herunder.

  Se hvordan det fungerer.

Instruktionsvideo.

Klistermærker på siderne forklarer hvordan grisen skal lægges i fiksturet og en brugsvejledning uddyber hele proceduren.

Vi har også fremstillet en instruktionsvideo som du kan se til venstre. Her ses det hvor let grisen lægges i og hvor lidt den ruller når den tages ud.

Vi viser ikke injektionen med lokalbedøvelse eller kastrationen i videoen.

 

www.toolsforfarmers.com

Her kan du se hjemmesiden der er lavet med instruktionsvideoer, brugermanual og som viser vejledende udsalgspris og reservedele.

Links til forhandlere:

Vi brugte gummigrise fra et tidligere projekt til indledende tests.

Prototyper til tests.

Hvor skal man starte og hvor skal man stoppe når man skal lave et nyt produkt, der skal være nyere og bedre ?

Vi startede med analysere det der allerede findes, og med udgangspunkt i det lavede vi nye ideer der blev skitseret og evalueret. De udvalgte ideer blev der lavet “quick and dirty” prototyper af, for at afprøve hvad der kunne bruges og hvad der ikke kunne lade sig gøre.

Vi havde gummigrise fra et andet projekt som vi brugte til de indledende ergonomiske undersøgelser. Det der så lovende ud, blev senere testet på levende dyr.

Man kan bruge meget tid på det forkerte, så vi fandt ret hurtigt i processen ud af at lave en form for test rig. Den kunne vi så montere forskellige funktioner på, og i forskellige kombinationer teste derudaf. Jeg har ikke tal på alle de kombinationer Dyrlæge Lotte Skade og Agrobiolog Ph.D Rikke Thomsen eksperimenterede med.

Vi kørte 5 testrunder hvor jeg lavede nyt til prototyperne, efter hver, endt testning. Da vi syntes vi var i mål lavede vi et antal prototyper der blev testet af landmænd og en 0 serie på 10 for at se hvordan de var at producere.